Art College

Speciaal voor bezoekers die niet alleen graag naar glas en keramiek kijken maar er ook meer over willen weten, stelt de Glas en Keramiek Beurs elk jaar een lezingenprogramma samen. Tijdens Art College spreken diverse experts op het gebied van glas, keramiek, kunst en design over hun vakgebied. Geschikt voor iedere beginnende of gevorderde kunstliefhebber!

Art College is vrij toegankelijk voor bezoekers van de Glas en Keramiek Beurs. Er is ruimte voor maximaal 80 personen, dus wees er snel bij. 

Artcollege programma

Egge-Jan Pollé - Herman Heijenbrock (1871-1948), industrieschilder, herontdekt in Leerdam

In het najaar van 2018 doet Tom van Campenhout, kunstenaar in Leerdam, een spectaculaire vondst: hij ontdekt op de zolder van het oude gemeentehuis twaalf kunstwerken van de industrieschilder Herman Heijenbrock. Donkere pastels zijn het, op zwart papier. Glasblazers die in grote groepen rond de hete ovens aan het werk zijn. Heijenbrock werkte altijd op locatie, dus de pasteltekeningen zijn echt in de fabriek gemaakt, in Leerdam en in glasfabrieken elders in het land. De werken, die eigendom zijn van de Gemeente Vijfheerenlanden, zijn gemaakt in de eerste helft van de twintigste eeuw.En ze zijn zeker de moeite van het bekijken waard! Daarom worden ze tentoongesteld op de Glas & Keramiek Beurs, van 1 t/m 3 november 2019 in Leerdam.

De hoge kwaliteit van de kunstwerken roept meteen de vraag op: wie is Herman Heijenbrock? In dit college zal Egge-Jan Pollé proberen een antwoord te geven op die vraag. We volgen Herman, vanaf zijn geboorte in Amsterdam, zijn jeugd en opleiding in Rotterdam, zijn reis naar de Borinage, zijn huwelijk met Dora en de vele locaties waar hij heeft gewerkt, in binnen- en buitenland. Zo proberen we een beeld te krijgen van deze kunstschilder die unieke inkijkjes heeft gegeven in de industriële ontwikkeling in de vorige eeuw.

De Vrienden van Modern Glas

Nikè Haverkamp - Restauratie van Glas en Keramiek

Piet Augustijn

Barney Agerbeek - Het werk van Bernard Heesen

Contactgegevens

Cultureel Centrum Het Dak
Tiendweg 9
4141 EG  Leerdam

T 0345 - 613626 

E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

Vrijdag 1 november
13.00 - 19.00 uur
Zaterdag 2 november
10.00 - 17.00 uur
Zondag 3 november
10.00 - 17.00 uur