Stoppen van de Glas-en Keramiekbeurs

Beste Glas- en Keramiekliefhebbers,                                              

Zoals zo veel organisatoren van evenementen hebben wij de laatste tijd van persconferentie naar persconferentie geleefd om duidelijkheid te krijgen over de organisatie van de Glas- en Keramiekbeurs 2021. Elke aanpassing van de maatregelen maakte het onmogelijk een inschatting te maken over het wel- of niet door laten gaan van de beurs.

Na diverse peilingen onder de deelnemers van de beurs merkten we dat ook zij veel twijfels hebben over deelname. Dit begrijpen we heel goed. 

We hebben daarom besloten te stoppen met de organisatie van de Glas- en Keramiekbeurs.

Met veel plezier en liefde voor het glas hebben wij dertig mooie beurzen georganiseerd en we willen iedereen die hieraan heeft meegeholpen van harte bedanken voor hun inzet, deelname en medewerking.

Zij hebben, met ons samen, een boost gegeven aan 30 jaar glaspromotie in Leerdam. Daar zijn we bijzonder trots op!

We hopen dat deze energie bewaard blijft voor het Leerdamse glas en dat er mooie nieuwe initiatieven zullen ontstaan.

Als laatste product van de Glas- en Keramiekbeurs bieden wij nog het beursobject 2021 aan, ontworpen door Carina Riezebos. 

Carina Riezebos grijpt met haar ontwerp terug op het allereerste ontwerp van Richard Meitner, de schepping van Adam. Ze noemt haar object ”A touch of Eve”. Zoals Meitner het Goddelijke licht in zijn object verwerkte, dat Adam schiep, zo laat Riezebos drie afzonderlijke gebruiksproducten elkaar aanraken als de handen van God en Eva. Ze brengt op een bijzondere manier religie en rituelen in een moderne vorm terug in deze tijd. Een object van deze tijd, dat de balans brengt in de hele serie.

Wij wensen iedereen het allerbeste toe en kijken terug op een fantastische tijd met een geweldig team harde werkers!

Namens de Glas- en Keramiekbeurs organisatie,

Harm Wolthuis


31E GLAS- EN KERAMIEK BEURS LEERDAM 

De 31e Glas- en Keramiekbeurs in Leerdam is dit jaar van vrijdag 5 tot en met zondag 7 november. Wat de bezoeker ook nu weer kan verwachten: binnen- en buitenlandse glasobjecten, minder oud- maar vooral nieuw glas, gebruiksglas en unica, recente glasobjecten in uiteenlopende technieken, keramische sculpturen, objecten en gebruiksgoed. Kunstenaars presenteren hun nieuwste objecten, verzamelaars hun mooiste stukken. 

SPECIALE GAST

Voor de 31e Glas- en Keramiekbeurs hebben wij een zeer speciale gast, ontwerper en Art designer Carina Riezebos bereid gevonden het beursobject 2021 te ontwerpen. Het beursobject heet  ‘A touch of Eve”en is ook op de Beurs te koop 

BEURSOBJECT

Wat begon in 1994 met een prachtig object van Richard Meitner is inmiddels uitgegroeid  tot een indrukwekkende serie beursobjecten ontworpen door glaskunstenaars van naam. De ontwerpen werden in serie gemaakt. De bedoeling van de serie is nog steeds: een goed stuk van een kunstenaar van naam voor een kleine prijs onder de mensen brengen.

Carina Riezebos grijpt met haar ontwerp terug op het allereerste ontwerp van Richard Meitner, de schepping van Adam. Ze noemt haar object ”A touch of Eve”. Zoals Meitner het Goddelijke licht in zijn object verwerkte, dat Adam schiep, zo laat Riezebos drie afzonderlijke gebruiksproducten elkaar aanraken als de handen van God en Eva. Ze brengt op een bijzondere manier religie en rituelen in een moderne vorm terug in deze tijd.

LEZINGEN  EN FILM

In het Art college kunnen bezoekers diverse lezingen volgen Diverse Glasfilms zullen te zien zijn in onze filmzaal.

Internationale Glas en Keramiek Beurs 2021

Cultureel centrum het Dak, Tiendweg 9A, 4142 EG Leerdam, tel. 0345-613626, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Open: vrijdag 5 november 13.00-19.00 uur, zaterdag 6 en zondag 7 november 10.00-17.00 uur. 
Toegang € 12,- | kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. 

Corona

Tijdens de beurs worden de maatregelen gevolgd die op dat moment door het kabinet en het RIVM zijn afgekondigd. 

Het kan zijn dat bezoekers van te voren dienen te reserveren voor een bepaald tijdslot en dat bij de entree gevraagd zal worden naar een geldige QR code.

 


Persbericht 2021

Beste Glas en Keramiek liefhebber,

Wat zou het fijn zijn als we…

…elkaar weer kunnen ontmoeten

…met elkaar in gesprek kunnen gaan

…weer kunnen genieten van de creativiteit van mensen

…mooie glas- en keramiek kunst kunnen bewonderen

Er komen betere tijden en daarom denken wij met een positieve blik op de toekomst aan Glas en Keramiekbeurs 2021!

Op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 november 2021 hopen wij de deuren weer te kunnen openen voor deelnemers, glasliefhebbers, kunstenaars, verzamelaars en belangstellenden. Glas en Keramiek in allerlei stijlen, oud en modern, wordt door kunstenaars, verzamelaars en galeriehouders  getoond en verkocht. 

Natuurlijk volgen wij te alle tijden de maatregelen die ons door de overheid en het RIVM worden opgelegd. Wij zullen ons uiterste best doen de beurs voor deelnemers, personeel en bezoekers zo veilig mogelijk te laten verlopen. Hierbij rekenen wij ook op het verantwoordelijkheidsgevoel van alle betrokkenen.

De Glas-en keramiekbeurs wordt gehouden in

Partycentrum Het Dak, Tiendweg 9a, 4142 EG in Leerdam.

De openingstijden van de beurs zijn:

Vrijdag 5 november    13.00 uur tot 19.00 uur

Zaterdag 6 november 10.00 uur- 17.00 uur

Zondag 7 november    10.00uur- 17.00 uur

Een entreebewijs kost € 12,-. Museumjaarkaart is niet geldig.

Er is ruim parkeergelegenheid voor het gebouw. Het partycentrum is makkelijk bereikbaar, gebruik voor navigatie; Voorwaartsveld, 4142 EG.

Meer informatie over de glas- en keramiekbeurs vindt u op de site: www.glasenkeramiekbeurs.nl

Bij vragen kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

of bellen met Partycentrum Het Dak, Leerdam 0345-613626

 

Persbericht 2019

 

30E GLAS EN KERAMIEK BEURS LEERDAM

De 30e Glas en Keramiek Beurs in Leerdam vindt dit jaar plaats van vrijdag 1 tot en met zondag 3 november. De bezoeker kan rekenen op glasobjecten uit binnen- en buitenland, antiek maar vooral ook modern glas, gebruiksglas en unica in uiteenlopende technieken, keramische sculpturen, objecten en gebruiksgoed. Kunstenaars presenteren hun nieuwste objecten, verzamelaars hun mooiste stukken. Met als motto: ‘De kunsten van het vuur’ worden glaskunst en keramische kunst niet als gescheiden disciplines maar door en naast elkaar gepresenteerd, zowel door standhouders als bij diverse bijzondere exposities.
Daarnaast brengt de Glas en Keramiek Beurs jaarlijks een eigen beursobject en een full colour catalogus uit, is er voor de liefhebber van glas en keramiek de mogelijkheid om een van de Art College-lezingen bij te wonen en fungeert de beurs als springplank voor jong talent dankzij een speciaal project in samenwerking met de Design Academy Eindhoven.

SPECIALE GAST: BERNARD HEESEN
Voor de 30e Glas en Keramiek Beurs hebben wij een zeer speciale gast, glaskunstenaar Bernard Heesen, bereid gevonden het Beursobject 2019 te ontwerpen. Het object heet Rauw kannetje en is op de beurs te koop voor € 199,-. Heesen zal zijn werk tonen in een speciale expositie in stand 4-6.
Bernard Heesen studeerde van 1977 tot 1984 architectuur aan de toenmalige Technische Hogeschool Delft. In 1984 betrad hij de wereld van het glas in glasblazerij De Oude Horn, opgericht door zijn vader Willem Heesen. Hij assisteerde zijn vader en koos in 1986 definitief voor de glaskunst. In 1995 trok vader Willem Heesen zich terug en droeg de leiding van het bedrijf over aan Bernard, die sindsdien is uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende glaskunstenaars van Nederland.

 DSF3782 bewerkt

Beursobject 2019: Rauw kannetje van Bernard Heesen. Foto: © Photosolutions

HET BEURSOBJECT: 1994-2019
Wat in 1994 begon met een prachtig object van Richard Meitner is inmiddels uitgegroeid tot een indrukwekkende serie, ontworpen door glaskunstenaars van naam, onder wie Menno Jonker, Frank van den Ham, Bibi Smit, Melvin Anderson, Mieke Pontier en Bernard Heesen. De ontwerpen werden in serie gemaakt. De bedoeling van deze serie is nog altijd: een goed stuk van een kunstenaar van naam voor een klein prijsje onder de mensen brengen. Tijdens de 30e editie van de beurs zal de gehele serie worden tentoongesteld.

GLAS EN KERAMIEK IN DE POLDER
In 2017 werd voor het eerst de buitententoonstelling Glas en Keramiek in de Polder georganiseerd. Beelden van glas en keramiek waren opgesteld in het Polderpark achter Cultureel Centrum Het Dak. Ook dit jaar wordt deze buitententoonstelling georganiseerd met de steun van de gemeente Vijfheerenlanden en is door curator Piet Augustijn een mooie expositie samengesteld. Dit jaar is er werk te zien van o.a. Janneke Bruines, Ton Bruyns, Annelies Deutekom, Hendrike Huijsmans, Ans van den Hurk, Hennie van den Hurk, Cocky Pater en Theo Verhoeff.

Polderpark Cocky Pater Tulpenbos

Cocky Pater, Tulpenbos, 2016. Te zien tijdens Glas en Keramiek in de Polder

 

DESIGN ACADEMY EINDHOVEN
Naast de verkoop en presentatie van gerenommeerde kunstenaars en ontwerpers, beoogt de Glas en Keramiek Beurs jong talent te enthousiasmeren voor het materiaal glas. In samenwerking met de Vereniging van Vrienden van Modern glas en het Nationaal Glasmuseum zijn 16 studenten aan de Design Academy Eindhoven uitgenodigd om het materiaal ‘glas’ te verkennen en hun ideeën in de Glasblazerij Leerdam vorm te geven. ‘De bedoeling van dit project is om beginnende designers te enthousiasmeren en stimuleren het materiaal glas te omarmen,’ aldus Harm Wolthuis, organisator van de Glas en Keramiek Beurs. Onder leiding van Job Meihuizen ontwierpen de studenten een set table-ware van keramiek en gaan zij nu aan de slag in Glasblazerij Leerdam om deze sets aan te vullen met ontwerpen van glas, uitgevoerd door meesterglasblazer Gert Bullée. Op de Glas en Keramiek Beurs zullen de resultaten gepresenteerd worden in een speciale expositie.

HERMAN HEIJENBROCK
Tijdens dit jubileumjaar van de Glas en Keramiek Beurs zal tevens een kleine ode aan de glasarbeider worden gebracht. In de Molenzaal (stand 48) zal werk te zien zijn van Herman Heijenbrock (1871-1948), de schilder van de arbeid, die op een aantal van zijn sfeervolle pasteltekeningen het werk in de glasfabriek toonde. Het twaalftal pastels werd in 2018 op de zolder van het oude Leerdamse gemeentehuis ontdekt door kunstenaar Tom van Campenhout. Deze werken bieden een uniek en zeer accuraat inkijkje in het arbeidersleven in het begin van de twintigste eeuw geven, aangezien Heijenbrock altijd op locatie werkte.

Schilderij Heijenbrock

Pastel van Herman Heijenbrock. Foto: © Stichting Heijenbrock

ART COLLEGE
Speciaal voor de liefhebber van glas, keramiek, kunst en design die een echte kenner wil worden wordt Art College georganiseerd, een serie lezingen door experts op het gebied van glas, keramiek en design. Dit jaar zullen restaurateur Nikè Haverkamp en conservator en schrijver Piet Augustijn hun kennis over glas en keramiek delen. Daarnaast zal Barney Agerbeek zijn toehoorders inwijden in het werk van Bernard Heesen, ontwerper van het Beursobject 2019. Arnout Visser vertelt over zijn werk als ontwerper en verkent de grens tussen design en kunst. En Egge-Jan Pollé zal het leven en werk van ‘Schilder van de arbeid’ Herman Heijenbrock onder de loep nemen, naar aanleiding van de gelijknamige expositie.

INTERNATIONALE GLAS EN KERAMIEK BEURS 2019

Cultureel Centrum het Dak | Tiendweg 9a | 4142 EG Leerdam | T: 0345-613626 
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | I: www.glasenkeramiekbeurs.nl
Open: vrijdag 1 november 13.00-19.00 uur
Open: zaterdag 2 en zondag 3 november 10.00-17.00 uur
Toegang: € 12,- | kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis

PERSKIT

Voor meer achtergrondinformatie en vrij te gebruiken beeldmateriaal verwijzen we u graag naar onze perskit.

Afdrukken E-mail